Virozele de sezon apar, de regulă, atunci când vremea începe să se răcească. Afecțiunile sezoniere sunt destul de obișnuite. Însă, uneori, devin mult mai serioase la persoanele care au un sistem imunitar compromis.
Copiii născuți înainte de termen sunt mai sensibili la boli
Persoanele cu probleme cardiace, pulmonare, cei în etate – sunt la fel de expuși.
Afecțiunile de sezon, dintre care multe sunt viroze, sunt contagioase. Acestea se răspândesc mult mai ușor în cadre precum:
- grădinițe
- școli
- spații de lucru
- locuri publice
Dacă vă simțiți rău, sau dacă cineva din familia d-voastră dă semne de boală, doctorii recomandă statul acasă. Extrem de importante sunt:
- spălatul pe mâini
- acoperitul gurii la strănut și la tuse
- dezinfectarea suprafețelor
Aceste măsuri pot fi de mare ajutor în împiedicarea răspândirii virozelor la cei din jur.
Este vital să fim precauți și atenți, empatici cu cei din jur. Protecția sănătății publice necesită eforturi comune. Ne protejăm pe noi înșine. Avem și responsabilitatea de a proteja pe cei din jur.
Fără un diagnostic corect, nu este posibilă o recuperare completă. Mai ales dacă d-voastră sau cineva din familie riscă mai ușor a se îmbolnăvi.
Care este segmentul de populație care este mai predispus la viroze de sezon?
- cei foarte tineri
- cei foarte bătrâni
- cei cu afecțiuni existente la plămâni sau inimă
Care sunt virozele obișnuite de sezon?
Răceala
Răcelile se răspândesc ca un virus, așa că e ușor să le prinzi dacă stai lângă cineva care este răcit.
Simptome resimțite:
- febră moderată
- tuse moderată
- nas care curge
- gât inflamat
- strănut
Se poate, de asemenea, ca persoana răcită să experimenteze și frisoane sau dureri. Simptomele acestea pot ține câteva săptămâni. Dar, de obicei, se îmbunătățesc dacă este respectată odihna la domiciliu și tratarea cu medicamente de la farmacie, fără rețetă.
Gripa
Gripa este o infecție des întâlnită a tractului respirator. Oricine poate experimenta asta cel puțin o dată în viață. Și aceasta este contagioasă și se ia ușor când se intră în contact cu persoane deja infectate.
Simptome:
- deshidratare
- oboseală
- dureri de cap
- frisoane
- febră
- strănut sau tuse
- vomă sau diaree(în unele situații)
Multă lume începe să se simtă mai bine după câteva zile. Cu toate acestea, oboseala și tusea încă vor fi prezente până când boala va dispărea total.
În unele cazuri, gripa poate cauza complicații serioase care necesită chiar spitalizare. O modalitate bună de a fi în gardă împotriva afecțiunilor cauzate de gripă, este vaccinul antigripal.
RSV(Virusul sincițial respirator)
RSV este o infecție comună de sezon, care afectează tractul respirator. Pentru unele persoane se poate simți ca o răceală mai rea. Însă, poate reprezenta un risc crescut pentru bebeluși de până la 6 luni, la tineri adulți și la cei care sunt deja bolnavi. Și această viroză se transmite direct prin contactul cu cei infectați.
Simptome:
- febră
- deshidratare
- dureri de cap
- tuse
- nas care curge
- congestie severă
Simptomele se pot resimți până la două săptămâni. Însă, dacă sunt tratate la timp cu medicamente luate fără rețetă, pot dispărea fără nevoie de alt gen de tratament.
Pentru situațiii mai grave sau pentru consultații, vă așteptăm la clinica noastră, pentru îngrijiri de specialitate.