Recuperare

Sintagma actuală de recuperare medicală are și întrebuințarea de reabilitare medicală.

Scopul este de a îmbunătăți și de a restabili capacitatea funcțională și calitatea vieții pentru peroanele cu dizabilități fizice, afecțiuni dizabilitante și/sau handicap, obiectul fiind restabilirea funcției optime în contextul prezenței unor diverse leziuni fizice, tisulare și/sau funcționale.

Locații Specializare:


Ipotești


Rădăuți

Informatii suplimentare:

  • Reabilitarea medicală: Obiective și rol în restabilirea funcționalității

    Sintagma actuală de recuperare medicală are și întrebuințarea de reabilitare medicală. Din această perspectivă conceptuală și de utilizare în sector medico-terapeutic, (în trecut numită Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, respectiv Balneofizioterapie) este o specialitate medicală clinică independentă, responsabilă de prevenirea, diagnosticarea, tratarea și managementul reabilitării persoanelor cu afecțiuni dizabilitante și comorbidități la toate vârstele, în vederea promovării capacităților și performanțelor fizice și cognitive ale acestor persoane, precum și în vederea creșterii calității vieții acestora.

    Scopul este de a îmbunătăți și de a restabili capacitatea funcțională și calitatea vieții pentru peroanele cu dizabilități fizice, afecțiuni dizabilitante și/sau handicap, obiectul fiind restabilirea funcției optime în contextul prezenței unor diverse leziuni fizice, tisulare și/sau funcționale.

  • Reabilitare (Recuperare)

    Proces activ, prin intermediul căruia cei care au dizabilități ca urmare a leziunilor sau a bolilor își revin complet sau, dacă nu este posibil așa ceva, ajung la potențialul fizic, mental sau social optim și sunt integrați în mediul care le este cel mai potrivit.

  • Medicină de Reabilitare

    Are ca scop reabilitarea ca și proces de restabilire a funcțiilor fizice, dar și ameliorarea capacității de a permite persoanelor să participe activ în cadrul societății.

  • Medicină Fizică

    disciplină medicală care prin folosirea unor mecanisme fiziologice (precum reflexele, adaptabilitatea funcțională și neuroplasticitatea) precum și prin folosirea pregătirii fizice și mentale, se ocupă cu intervențiile al căror scop este acela de a îmbunătați funcționarea fiziologică și mentală. Frecvent practica Medicinei Fizice implică munca unei echipe multidisciplinare cu diverși profesioniști din domeniul sănătății – inclusiv fizioterapeut, terapeuți ocupaționali, asistenți sociali, personal educativ și ingineri.

  • Balneologia

    Disciplină medicală ce se ocupă cu descoperirea, studiul complex și aplicarea în practica medicală a factorilor naturali terapeutici.

    Recuperarea (reabilitarea) medicală denumită și “medicina a treia” pentru a sublinia legătura și continuitatea indisolubilă cu medicina profilatică și terapeutică, este cea mai nouă formă de asistenţă medicală, apărută și dezvoltată după cel de-al 2-lea Război Mondial. Deşi în toată lumea au apărut centre medicale specializate în asistenţă de recuperare, deşi în multe țări există o specialitate medicală cu această denumire (inclusiv în România), se spune totuși că recuperarea medicală aparține tuturor specialităţilor medicale în măsura în care patologia acestora determină deficit funcţional și handicap de mai mare sau mai mică importanţă.

    Din punct de vedere practic, disputa a fost deja rezolvată, asistenţa de recuperare a unui mare număr de pacienţi fiind preluată de serviciile de recuperare medicală şi fizioterapie.

  • Dar de fapt, ce este recuperarea (reabilitarea) medicală şi ce aduce nou în gândirea medicală?

    Prin recuperare se înțelege lărgirea cadrului asistenţei medicale acordate pacientului prin includerea, de către medic, în planul terapeutic şi a perioadei de convalescenţă, neglijată în trecut.
    Obiectivul terapeutic, care era centrat pe vindecarea leziunii și restaurarea anatomică a organului sau segmentului lezat, se completează astăzi cu preocuparea pentru restaurarea funcţiei, pe care natura nu o acordă spontan în cadrul unei convalescenţe pasive.

    Recuperarea cunoaște două etape:

    • etapa precoce, care începe odată cu debutul bolii, în care, pe lângă tratamentul clasic, medicamentos, chirurgical, ortopedic etc., se introduce, ca adjuvant, metodologia fizicală.
    • etapa de recuperare medicală (sau recuperare funcţională) propriu-zisă, în care terapia fizicală trece pe primul plan. La sfârşitul acesteia, pacientul se va putea întoarce la activitatea anterioară apreciindu-se că este recuperat din punct de vedere funcţional sau va necesita o readaptare socioprofesională care presupune orientarea lui spre o nouă activitate sau profesie.

    Tratamentul fizical utilizat în reabilitarea medicală reprezintă acea parte a terapiei ce foloseşte factorii fizici, incluzând următoarele capitole (metode):

    • hidroterapia;
    • termoterapia;
    • electroterapia;
    • masoterapia (masajul);
    • kinetoterapia;
    • ergoterapia;
    • pneumatoterapia;
    • terapia cu inhalaţii.
  • Care sunt afecţiunile ce beneficiază de reabilitare medicală?

    În principal, 3 categorii de afecţiuni:

    I. Afecţiuni neurologice:
    • Hemi-, para-, tetra- plegii/pareze;
    • Paralizii/pareze de nervi periferici, polineuropatii etc.;
    • Boli degenerative ale sistemului nervos: scleroza multiplă, scleroza laterală amiotrofică, leuconevraxita, boala Charcot-Marie-Tooth, boala Friedreich, boala Kugelberg-Wellander etc.

    II: Afecțiuni reumatice:
    • Artroze (coxartroze, gonartroze operate sau nu, spondilartroze etc.);
    • Hernii de disc lombare, cervicale, lumbago, sciatica;
    • Reumatisme inflamatoarii (spondilita anchilozantă, poliartrita reumatoidă, spondilartrite seronegative, artropatie psoriazică etc.);
    • Reumatisme abarticulare: tendinite, bursite, fasciile, entezite, miozite, periartrite, fibromialgia etc.;
    • Alte: guta, condrocalcinoza, polimialgie reumatică, sclerodermie, poli- și dermato- miozită etc.

    III. Afecţiuni ortopedice şi/sau posttraumatice:
    • Fracturi, luxaţii, entorse, disjuncţii etc.;
    • Osteonecroze aseptice de cap femural, de cap humeral etc.;
    • Proteze șolduri, genunchi etc.;
    • Algoneurodistrofie;
    • Tulburări de statică vertebrală: scolioze, cifoze;
    • Osteoporoză;
    • Boala Paget;
    • Alte boli: osteite, spondilodiscite, hiperostoze, osteocondrodisplazii.

    Pe lângă aceste boli, recuperarea medicală este necesară şi în:
    •   Infarct miocardic;
    • Boli vasculare (tulburări de circulaţie arterială sau venoasă);
    • Boli degestive, renale, pulmonare, dermatologice, ginecologice etc.;

    În oricare din situaţiile de mai sus, tratamentul trebuie prescris de un medic specialist în reabilitare medicală în urma unui consult și, evenual, a unor investigații suplimentare (radiografii, rezonanţă magnetică, computer tomograf și/sau analize de laborator).

    Tratamentul recuperator se va efectua fie în regim ambulatoriu, fie, în cazurile severe și/sau nedeplasabile în regim de internare. Esenţial este ca tratamentul fizical să fie precoce și susținut până la o completă recuperare, iar în cazurile cronice să continuie zilnic la domiciliul bolnavului (cu sau fără ajutorul familiei sau/și al unui personal specializat: maseur, kinetoterapeul etc).

    În multe din afecțiuni (majoritatea celor reumatice, ortopedice și chiar neurologice), tratamentul recuperator trebuie completat, pentru o cât mai bună reușită, cu o cură balneară într-o stațiune de profil.

Servicii Recuperare

Tarif
Aerosoli
Aplicare benzi kinesio ( nu include benzile)
Baie galvanica
BFT complet
BFT premium
BFT ultra complet
Consiliere bft
Consultatie
Control
Curenti
Drenaj limfatic - 1 sedinta
Drenaj limfatic – 10 sedinte
Fizio basic
Fizio Ultra
Infiltratie intraarticulara - buc
infiltratie PROMOVIA 80 mg
Infrarosu
Kineto + Tecar + Lasar M (10+5+5)
Kineto basic grup
Kineto basic individual
Kineto intensiv
KINETO junior (21 sedinte)
KINETO junior (60 sedinte)
KINETO senior (21 sedinte)
KINETO senior (60 sedinte)
Laser - BURAC ADELA
Laser M + Tecar 10 zile
Laser M
Magnetoterapie
Masaj + Tecar + Laser M (10+5+5)
Masaj + Tecar + Laser M (10x3)
Masaj coloana vertebrala
masaj segmantar 10 sedinte
Pachet 10 KT 30 min
Pachet 5 KT 30 min
Pachet 5+5 ( KT+Tecar/Laser)
Pachet fizio 2 proceduri
Pachet fizio 3 proceduri
Pachet fizio 4 proceduri
Pachet Laser M 10
Pachet Tecar 10
Pachet Tecar 15
Parafina
Sedinta hiperbara
Tecar
Ultrasunet
Unda scurta

Testimoniale

Întrebări Frecvente

Clinica HEREDITAS are  în acest moment, un sediu central (Ipotești, str. Ștefan cel Mare 1079) și două puncte de lucru: Suceava- str. Mihai Eminescu, nr. 10, vis-à-vis de Baia Comunală și Rădăuți: str Iacob Zadik, nr. 2D, lângă Tom Group.

 Laboratorul de analize medicale Hipocrat, situat în Suceava, str. Vasile Bumbac 1, nr. 18, bl. 18 face parte, de asemenea, din familia HEREDITAS.

Este simplu și rapid! Pentru efectuarea unei programări trebuie să urmați pașii:

  • Sunați la nr unic 0330408407 și ascultați indicațiile operatorului: apăsați tasta 1 pentru clinica HEREDITAS din Suceava-Ipotești, tasta 2 pentru Rădăuți, tasta 3 pentru laborator HIPOCRAT.
  • Pentru o programare on line, completați în secțiunea Contact  formularul cu specialitatea, serviciul medical și ziua în care doriți o consultație. Scrieți datele Dvs. de contact și veți fi apelat telefonic de către una dintre colegele noastre pentru a finaliza programarea.
  • În cazul în care nu reușiți să finalizați apelul telefonic, vă informă că apelul apare înregistrat în baza noastră de date și veți fi contact cât de curând posibil de un operator al clinicii noastre.

Veți primi un telefon de reamintire înaintea zilei în care aveți programarea!

  • Puteți cere o programare direct la Recepție, de luni până vineri, între 08.00-21.00, iar sâmbăta intre 9.00-19.00.

Toate investigațiile și consultațiile se fac pe bază de programare în limita locurilor disponibile și în funcție de programul medicilor.

În cadrul clinicii HEREDITAS, puteți beneficia de o serie de servicii medicale, după cum urmează:

  • Servicii medicale de specialitate în regim  ambulator clinic (acordate de medicul specialist) : obstetrică-ginecologie și BFT ( recuperare medicală)
  • Servicii medicale spitalicești- Spitalizare de zi: gastroenterologie si obstetrică-ginecologie
  • Servicii medicale paraclinice (analize medicale de laborator)
  • Servicii de recuperare medicala la cele mai înalte standarde

 

Pentru consultație medicală prezentați:

  • cartea de identitate (buletinul), dacă sunteți pacient adult;
  • certificatul de naștere al copilului, dacă sunteți aparținătorul unui pacient minor.
  • orice documente medicale sau informații despre istoricul dvs. medical /al copilului, care sunt importante pentru un diagnostic corect.

Consultațiile și investigațiile se fac exclusiv în baza unei programări prealabile la numărul 0330408407. Excepție fac urgențele la medicina de familie care se pot prezenta la cabinet, în timpul programului medicului de familie după ce s-au anuntat telefonic. 

Activăm în interval orar: 

Suceava-Ipotești: Luni-Vineri, între 08.00-21.00, Sâmbătă – 9.00-19.00

Rădăuți: Luni-Vineri: 9.00-17.00

Hipocrat: Luni-Vineri: 7.00-16.00 (recoltare: 7-11, eliberare rezultate 15-16)

Da, cu siguranță! Suntem o clinică medicală transparentă și avem responsabilitatea de a proteja datele personale ale pacienților noștri. Indiferent de statutul pacientului, confidențialitatea actului medical este un aspect foarte important pentru noi. Dacă solicitați măsuri suplimentare în ceea ce privește aspectul privat și confidențial al actului medical, vă rugăm să solicitați o discuție prealabilă cu medical specialist căruia urmează să vă adresați. 

Programeaza-te
Online

SUCEAVA

Adresa: Ipotești, str. Ștefan cel Mare nr. 1079

Program
L-V: 8:00-20:00
S: 9:00-19:00

RĂDĂUȚI

Adresa: Str Iacob Zadik, nr 2d, Rădăuți

Program
L-V: 9:00-17:00