Noutăți

Alergiile în perioada de toamnă – prevenție și recomandări 

Toamna înseamnă și mai multe provocări, pentru cei care suferă de alergii. Simptomele specifice pot fi cauzatoare de disconfort. Scad calitatea vieții, încât, uneori, ne împiedică să ne desfășurăm activitățile zilnice. 

Unele dintre cele mai cunoscute alergii de toamna sunt: 

  • Rinita alergică. 
  • Astmul bronșic. 
  • Erupțiile cutanate. 
  • Urticaria. 

Știați că în ultimii ani studiile arată că aproximativ 25% din populație suferă de o formă de alergie? 

Simptome comune 

În funcție de factorul alergen, manifestările sunt diferite, însă printre cele comune se numără:

  • Prurit și erupții cutanate. 
  • Respirație îngreunată, poate chiar șuierătoare – mai ales în cazul pacienților cu astm. 
  • Lăcrimat excesiv, mâncărimi oculare. 
  • Secreții nazale, abundente, însă apoase, nu purulente. 
  • Strănut. 
  • Tuse seacă, iritantă. 

În cazul copiilor un simptom apărut pe fond alergic poate fi și inflamarea vegetațiilor adenoide. În cazul celor cu rinită alergică, acest context este binecunoscut. În acest caz, pacientul nu mai poate respira corect pe nas și are tendința de a respira pe gură. De aici și până la clasica viroză mai este doar un pas, întrucât aerul nu mai este filtrat corespunzător, de nas. De reținut, congestia nazala poate fi, de asemenea, un simptom comun al alergiilor. Diferența între viroze și alergie o face medicul, în funcție de tot tabloul clinic, respectiv în funcție de alte simptome pe care pacientul le prezintă. 

Astfel de simptome nu sunt singurele și, din păcate, apar atât când vă petreceți timpul în interior, cât și afară. Cu atât mai mult, cu cât începe perioada din an când zilele se scurtează și avem tendința de a petrece mai mult timp indoor, cu ferestrele închise, ne expunem mai mult și la factori alergeni precum mucegai sau acarieni de praf. 

Soluția? Când episoadele de alergie au manifestări mai intense decât de obicei, intervenim medicamentos. De asemenea, reprezintă urgențe medicale cazurile de șoc anafilactic. Pentru a preveni, sunt câteva măsuri simple pe care le putem aborda, precum:

Țineți cont mereu de cum va fi vremea 

Pentru cei cu alergii la polen, vor fi verificați indicii de nivel de polen. Acest lucru este important în special în zilele în care atmosfera este mai caldă și mai uscată, când bate vântul. Totodată, acest indice este mai scăzut în zilele răcoroase și ploioase. 

De asemenea pentru cei alergi la polen, în ceea ce privește treburile casnice, sunt recomandate: filtrele HEPA la aerul condiționat, uscarea hainelor în spații închise, dedicate, pentru a nu colecta polen de afară, folosirea dezumidificatoarelor în spațiile închise. 

Mențineți igiena mâinilor strictă și evitați, pe cât posibil expunerea la factorul declanșator al alergiilor pe care le aveți. 

Este necesară vaccinarea?

Imunoterapia cu vaccin antialergic poate fi o abordare corectă numai la indicația medicului. Presupune imunoterapia subcutanată, menită să reducă din sensibilitatea resimțită față de anumiți alergeni. Este însă un tratament pe termen lung și o variantă luată în considerare numai după ce toate celelalte s-au dovedit a fi ineficiente. 

Programați-vă la clinica Hereditas, la alergologie, pentru a depista mai întâi de toate dacă este vorba de o alergie ceea ce experimentați. Pot fi efectuate aici testele specifice, ca cel Prick, pentru a afla și la ce anume sunteți alergici. După care, veți primi indicații medicale potrivite pentru a gestiona alergiile. 

Articole asemănătoare

noiembrie 28, 2024

În ceea ce privește secția de neurologie și tot ce ține de afecțiunile sistemului nervos, există câteva boli mai rar întâlnite în cazul pacienților din Suceava. Află care sunt și

noiembrie 15, 2024

Hemoroizii sunt mai comuni decât ați crede, iar ligatura este doar una dintre diversele proceduri prin care aceștia pot fi tratați. Aflați aici toate informațiile de interes pentru orice pacient!

octombrie 18, 2024

La indicația medicului de familie și ulterior la recomandarea unui medic specialist, ar trebui să efectuați o electromiografie. Sau pe scurt EMG. Ar fi bine să știți că puteți efectua

Programeaza-te
Online

SUCEAVA

Adresa: Ipotești, str. Ștefan cel Mare nr. 1079

Program
L-V: 8:00-20:00
S: 9:00-19:00

RĂDĂUȚI

Adresa: Str Iacob Zadik, nr 2d, Rădăuți

Program
L-V: 9:00-17:00