Infecțiile sunt ceva obișnuit. Știai că o infecție poate fi preluată de acasă sau din comunitate? Și că poate fi dată către ceilalți la fel de simplu? Ea este cauzată de microorganisme precum bacterii, viruși, ciuperci sau paraziți. Microbii care ne pot infecta se află, de altfel, peste tot.
O mare parte dintre ei nu vor cauza infecții iar unii pot fi chiar benefici, în ciuda faptului că sună bizar. Cu toate acestea, nu toți germenii fac bine. Există unii care pot duce la apariția infecțiilor atunci când se află în locul nepotrivit. Atunci se ajunge la simptome dintre cele mai neplăcute precum febră și rău. Iar acestea pot fi semnale clare ale unor boli infectioase grave.
Cum se dezvoltă infecțiile
Patogenii care cauzează infecțiile sunt viruși, bacterii, ciuperci și paraziți. Știai că poți lua infecția de la alte persoane? Cum? Prin mușcături de insecte sau de la mâncare, apă sau pământ contaminat.
Dorești să vezi exact care e diferența între bolile infecțioase și cele netransmisibile? Vrei să fii mai informat pe subiect? Află că gripa, HIV SIDA, Covid 19, pojarul, salmonella și poliomielita sunt toate exemple de boli infecțioase. Pe de altă parte, cancerul, bolile de inimă, Alzheimer sau diabetul sunt boli netransmisibile.
Câte tipuri de boli infecțioase există?
Bolile care se transmit pot fi virale, bacteriene, parazitare sau fungice. Mai există și un grup rar de boli infecțioase numit encefalopatii spongiforme transmisibile (EST). Hai să descoperi câte puțin despre fiecare în parte:
- Infecții virale. Virusurile sunt mai mici decât celulele tale și nu au nici o șansă să se reproducă de capul lor. În schimb, aceștia pătrund în celule și se folosesc de mecanismele acestora pentru a face copii exacte ale lor.
- Infecții bacteriene. Bacterii se află peste tot în jurul nostru. Inclusiv în organismul nostru și pe piele. O parte dintre ele nu sunt dăunătoare și chiar sunt benefice. Însă alte bacterii pot elibera toxine care ne pot face rău.
- Infecții fungice. Precum în cazul bacteriilor, există și aici o adevărată clasificare a ciupercilor. Ele trăiesc în corpul tău. Când te poți îmbolnăvi de o boală infecțioasă? Atunci când ciupercile dăunătoare se înmulțesc în exces. Sau pătrund prin nas, gură sau vreo rană deschisă de-a ta în organism.
- Infecții parazitare. Poate știi deja – paraziții se folosesc de alte organisme pentru a trăi și a se reproduce. În acest caz, paraziții de care vorbim se referă la viermi și alte organisme protozoare.
- Encefalopatii spongiforme transmisibile(EST). Mănunchiul de boli de tip EST este cauzat de prioni – proteine defecte care fac ca și alte proteine din organismul tău(în special vorbim de creier) să devină la rândul lor defecte și să înceapă să dea erori.
Corpul tău nu are posibilitatea de a folosi acest proteine și nici să scape de ele. Atunci se adună și te fac să te simți rău. Prionii sunt, totuși, o cauză rară a bolilor infecțioase.
Atenție la aceste boli infecțioase!
Infecții cauzate de viruși:
- Răceala obișnuită
- Gripă
- Covid
- Hepatită
- Gastroenterită
Infecții cauzate de bacterii:
- Streptococie
- Stafilococie
- Salmoneloza
- Tuberculoză
- Tuse convulsivă
- Boli cu transmitere sexuală
- Infecții ale tractului urinar, vaginal
Infecții cauzate de ciuperci:
- Pecingine
- Infecții fungice ale unghiilor
- Candidoza vaginală, intestinală, orală
Infecții cauzate de paraziți:
- Giardioză
- Toxoplasmoză
- Anchilostomiază
- Oxiuroză
Suferi de vreun simptom asociat cu o boală infecțioasă, mai ales dacă este neobișnuit sau nu dispare în timp? Adresează-te unui medic specialist. Suferi deja de o infecție? Vizitele regulate la specialist te vor ajuta să te asiguri că boala nu se înrăutățește. Cu bolile infecțioase nu e de glumă. Ai grijă de sănătatea ta și mergi la doctor de fiecare dată când suspectezi ceva.