Știați că… vreme caniculară este considerată când temperaturile ating peste 35 de grade? Efectul imediat resimțit de orice persoană este deshidratarea și pierderea electroliților din organism. Practic, expunerea la temperaturi atât de ridicate și în mod constant poate duce la o alterare a reglării organismului. Scade toleranța la căldură, iar efectele sunt cu atât mai severe și amplificate, pe fondul unor probleme medicale preexistente.
Auzim adesea despre faptul că cei care suferă de boli cardiovasculare ar trebui să fie atenți la modul în care se protejează de efectele caniculei. Este însă valabil pentru toată lumea: canicula poate avea consecințe asupra stării generale de sănătate. Nu doar atât, dar și umiditatea ridicată poate afecta sistemul cardio-vascular, în sensul în care suprasolicită inima.
Categorii de risc:
- Persoanele cu boli cronice – mai ales cardiace, dar și cei cu probleme pulmonare sau renale.
- Copiii și cei în etate.
- Pacienții cu probleme ale sistemului circulator.
- Persoanele cărora le este administrat un tratament diuretic, pe bază de sedative sau medicamente pentru tensiunea arterială.
Simptomele care pot îngrijora se referă la starea de confuzie, puls mărit sau respirație îngreunată. Manifestările pot fi diferite, de aceea, este probabil ca pacientul să acuze și dureri de cap, să se simtă obosit, să transpire excesiv, să aibă pielea rece și moale și să acuze crampe musculare.
Cum ne afectează temperaturile ridicate ?
Primul efect este insolația. Despre care toată lumea a auzit. După expunere la soare în intervale orare nepotrivite, suntem predispuși la insolație, care se manifestă prin febră, cefalee și amețeală, greață sau chiar vărsături.
Un alt mod prin care suntem afectați de căldură este starea de epuizare. Pentru că desfășurăm activități diverse, transpirăm excesiv și astfel pierdem nu doar apă, ci și minerale din corp, epuizarea este imediat resimțită. Se manifestă prin stare de slăbiciune, amețeală, poate chiar paloare, transpirații reci și abundente, iritabilitate, stare de dezorientare.
Hipertermia – sau șocul caloric. În acest caz vorbim despre efort fizic considerabil și de condiții termice neprielnice, doi factori care pot afecta în mod direct. Ce se întâmplă este că organismul nu își mai poate regla temperatura. Pacienții în cauză pot deveni incoerenți, agitați, pot avea convulsii.
De asemenea, alte manifestări asociate cu expunerea la temperaturi ridicate se referă la erupțiile cutanate, apărute pe fondul transpirației excesive pe durata îndelungată.
Contrar aparențelor, nu avem nevoie de ceva foarte rece pentru a ne răcori
Prima reacție este aceea de a ne administra ceva rece, pentru a echilibra cu temperaturile foarte ridicate. Avem însă exemplul turcilor care se confruntă adesea cu temperaturi foarte mari – servesc ceai. Chiar dacă nu fierbinte, ceaiul la temperatura camerei și în general lichidele nu foarte reci sunt recomandate.
Evitați să vă expuneți direct aerului condiționat și să stați în încăperi ventilate unde temperatura este cu o diferență de 10 grade sau mai mult față de cea exterioară. Consumați fructe și legume, evitați mese copioase și greu de digerat. De asemenea, evitați băuturile acidulate și cu un conținut bogat în zahăr.
Nu uitați, hidratați-vă corespunzător și nu uitați să aplicați cremă cu protecție solară.