Ecografia este una din cele mai simple investigații medicale. Este nedureroasă, deloc inconfortabilă și presupune zero efort din partea pacientului. Când și de ce veți realiza o ecografie, dar mai ales cum să vă pregătiți pentru aceasta, detaliem în rândurile ce urmează.
Ecografia abdominală și rolul său
Această metodă de diagnostic imagistică este neiradiantă, neinvazivă și permite vizualizarea organelor interne. Poate fi efectuată în mod preventiv, dar și pentru diagnosticare.
Imaginile captate sunt în timp real și permit vizualizarea organelor interne, a structurii acestora și a mișcărilor lor totodată. Câteva dintre cazurile în care este recomandată această investigație sunt:
- Distensia abdominală.
- Dureri abdominale.
- Afecțiuni sau suspiciuni ale afecțiunilor organelor interne.
- Pietre la rinichi sau la vezicula biliară.
- Noduli hepatici, pancreatici, splenici sau renali.
- Mărire de volum a prostatei.
- Polipi, chisturi sau alte formațiuni pe organele interne.
- Pancreatită.
- Apendicită.
Știați că…despre ecografie putem spune că este, până în prezent, singura metodă de screening? Are un cumul de avantaje, printre care amintim despre precizie, rapiditate în efectuare, dar și în obținerea rezultatelor. Medicul specialist poate interpreta pe loc ceea ce se observă la ecograf, nu este necesar un timp de așteptare pentru acest pas. În plus, pacientul nu este condiționat de numărul de ecografii pe care le poate face, nefiind risc, nici măcar dacă vorbim de paciente însărcinate. Cât despre costuri, acestea sunt accesibile, în comparație cu alte tipuri de investigații.
Așadar, când se impune, nu este cazul să refuzați, pentru că ecografia nu face nimic rău. Dacă sunteți interesați de servicii de genul, de ecografie Suceava, în cadrul clinicii noastre veți putea solicita acest serviciu. Indiferent că vorbim de ecografie pentru un adult sau un copil, indiferent că este vorba de ecografie de părți moi sau ecografie abdominală, Hereditas este destinația voastră pentru această investigație efectuată.
Timpul alocat unei ecografii și cum să vă pregătiți?
Mulți dintre pacienți sunt temători când își efectuează diverse investigații medicale, probabil din cauza temerii despre ce vor descoperi. Uneori însă este teama însăși de procedura în sine. Ei bine, în cazul ecografiei nu este nimic dificil, nu este un protocol greu de respectat.
Printre recomandările pentru pacienți, în ceea ce privește pregătirea pentru realizarea acestei investigații, menționăm:
- Nu consumați alimente, dar hidratați-vă.
- Ar fi bine de programat ecografia în interval de timp când aveți deja 4 ore de repaus alimentar. Este motivul pentru care unii aleg să se programeze la prima ora a dimineții.
În medie, timpul alocat este de 30 de minute, timp în care pacientul nu depune efort, ci simte doar o presiune ușoară pe zona examinată.
Cum procedăm în cazul copiilor sau bebelușilor? Prima lor ecografie ar putea fi cea la vârsta de 6 săptămâni. Este recomandată ecografia de sold, cea care poate diagnostica precoce displazia de șold.
Atunci când sunt suspiciuni și medicul pediatru recomandă ecografia, părinții trebuie să știe că nu este nimic de speriat. Sunt respectate aceleași indicații ca și în cazul adulților. Investigația nu este dureroasă.
Programați-vă curând la clinica Hereditas, atât pentru efectuarea ecografiilor necesare, cât și pentru consult de specialitate.