Când este necesar un consult ORL? De ce copiii fac otite în mod frecvent? Iată două din dilemele pe care le au părinții în ceea ce privește sănătatea celor mici, din punct de vedere al sferei ORL.
Un examen complet, al nasului, gurii și urechilor
Pentru cei interesați de un consult la un cabinet ORL Suceava reamintim că la Hereditas pot fi efectuate programări online sau telefonic.
Un consult ORL presupune examinarea nasului, a gurii și a urechilor, mai specific fiind vorba despre: examinarea nasului cu specul nazal, a foselor nazale și rinofaringelui (cu un endoscop), examinarea cavității bucale și a laringelui. Aceste etape nu sunt dureroase, pot implica cel mult disconfort. Situația este însă mai delicată în cazul bebelușilor și a copiilor. Din fericire, la Hereditas avem serviciul medical dedicat pacienților de vârstă mică, otorinolaringologia (ORL) pediatrica.
Când și de ce mergem la consult ORL
Consultul ORL se impune când sunt simptome evidente ale unor afecțiuni, dar de preferat să fie programat un consult și pentru prevenție sau control după tratamentul instituit. Asta pentru a avea asigurarea că afecțiunea a fost tratată corespunzător. În cazul copiilor, răcelile de sezon pot fi și cauza unor complicații precum vegetațiile adenoide mărite sau recurența otitelor.
Simptome îngrijorătoare:
- Congestie nazală, asociată sau nu cu pierderea mirosului.
- Tulburări de înghițire sau chiar vorbire.
- Tuse persistentă.
- Tulburări de respirație.
- Durere în gât, de ureche.
- Tulburări de auz sau sunete ciudate auzite în ureche.
- Secreții ale urechii.
Acestea sunt doar câteva exemple, însă, în fapt, pot fi mai multe situații. Durerea de ureche este una din cele mai supărătoare situații. Sau, este ciudat să vă confruntați cu nas congestionat după un tratament complet pentru răceală. Pentru orice situație de genul vă adresați medicului specialist.
Când este necesară fibroscopia
Fibroscopia este procedura medicală necesară pentru a diagnostica afecțiunile ORL. Presupune vizualizarea în interior a foselor nazale, a laringelui de asemenea. Ca urmare a acestei investigații, poate fi diagnosticată sinuzita și nu numai.
Fibroscopia poate fi recomandată atât adulților, cât și copiilor, pentru diagnostic mai precis. Nu este dureroasă, va fi efectuată pe loc, în cabinetul medicului ORL, în doar câteva minute.
Otita, una din cele mai frecvente afecțiuni ORL
Nu lăsați otita netratată, poate afecta calitatea vieții! Mai cu seamă dacă situația se repetă des, aveți nevoie de investigații complete pentru a descoperi cauza. Înotul, clima sau unele afecțiuni ale pielii pot fi factori de risc pentru apariția otitei.
Știați că în cazul pielii inflamate pot să apară destul de ușor infecții? Apare adesea mâncărimea, senzația de scărpinat se accentuează, iar acest lucru duce la agravarea inflamației și la o situație mai complicată. Așadar, nu subestimați otita, rezolvarea acesteia trebuie să implice tratament adecvat, prescris de medicul ORL.
În cazul copiilor, răcelile de sezon sunt adesea urmate și de un episod de durere de ureche. Dacă este vorba doar de inflamație din cauza mucozităților, o durere care radiază, cauza fiind alta decât urechea în sine, veți afla la consult.
Vă puteți programa și online, aici: clinica-hereditas.ro/programare-online.