Din momentul în care vă propuneți să încercați să concepeți un copil și până la nașterea efectivă este un carusel de emoții. Specialiștii în obstetrică-ginecologie spun despre faptul că prima etapă din toată această poveste este, de fapt, pregătirea pentru concepție. Analizele medicale ale ambilor parteneri sunt importante, precum și pregătirea. Spre exemplu, cu trei luni înainte de sarcină este recomandat consumul de acid folic – de altfel acesta este imediat prescris de medic pentru administrare în primele trei luni.
Vă întrebați ce tipuri de ecografii in sarcina sunt recomandate? Iată un calendar în acest sens, în funcție de etapele de dezvoltare ale sarcinii:
Prima ecografie și confirmarea sarcinii
Desigur că viitoarele mame pot încerca orice tip de test din comerț. Însă oficială și validată de medic rămâne metoda ecografului. Acest lucru poate fi realizat în intervalul 6-8 săptămâni, când deja sunt bănuieli ale unei posibile sarcini. Poate fi și mai repede, dar nu se vor auzi bătăile inimii și în funcție de stadiul sarcinii, poate fi recomandată ecografia intravaginală.
La prima ecografie sunt vizualizate: sacul sarcinii, numărul de embrioni, sunt estimate date precum vârsta sarcinii și data probabilă a nașterii.
A doua ecografie, intervalul 9-11 săptămâni
La această vârstă a sarcinii se pot auzi și bătăile inimii fetale, poate fi recoltat sânge pentru test dublu Kryptor – necesar pentru a evalua care este riscul de anomalii cromozomiale grave, riscul de preeclampsie și de restricție de creștere intrauterină fetală R.C.I.U.
Ecografia clară care ar putea depista eventuale anomalii fetale este cea din trimestrul unu, la 12 săptămâni cel mult efectuată. Fătul poate avea între 6 și 8 cm, poate fi determinat sexul fătului, sunt măsurate organele. Sunt informații detaliate pe care părinții le descoperă și care le demonstrează cât de bine se dezvoltă fătul. Ca urmare a unor investigații de acest tip, dacă sunt suspiciuni ale unor anomalii, medicul poate recomanda și investigații specifice suplimentare. Spre exemplu, dacă se observă o grosime mai mare a cefei fetale (translucența nucală).
Morfologia fetală de trimestru doi
Recomandată între 20 și maxim 25 de săptămâni, această ecografie poate depista anomalii fetale, dacă acestea există. Ecografia este detaliată, cuprinde verificări ale organelor și structurilor fetale. Știați că se va măsura implicit craniul sau alte părți ale corpului? În funcție de cum este poziționat bebelușul, pot fi obținute și imagini 3D sau 4D extrem de impresionante cu chipul fătului.
Ecografiile în trimestrul trei
Sunt recomandate ecografiile de depistare a anomaliilor fetale în jurul vârstei de sarcină de 29-30 de săptămâni. La sarcinile cu risc reevaluarea pacientei se poate impune mai des, examinând ce poziție are fătul, creșterea sa, lichidul amniotic, lungimea colului etc.
În general ecografiile sunt recomandate pentru a vizualiza cum se desfășoară fiecare etapă de sarcină și pentru a monitoriza starea de sănătate a mamei și a fătului totodată. În funcție de aceste aspecte pot fi repetate ecografiile cât de des consideră medicul că este necesar. Pot fi ecografii făcute și la un control de rutină sau în cazuri urgente, pentru a confirma sau infirma o condiție de sănătate a mamei sau a fătului.
*Notă: fiecare caz este unic, pacientei îi vor fi recomandate analizele medicale conform cu starea sa de sănătate și cu evoluția fătului. Programați-vă la Hereditas, centru de excelență în obstetrică-ginecologie, unul dintre puținele centre private din țară unde există echipă de 6 medici. Nu uitați, vă puteți programa online, simplu și rapid.
Niciun comentariu