Este bine sa stii ca alimentul ideal pentru nou nascut si sugar este laptele matern, pentru cel putin primele 6 luni de viata. Nu e usor sa intri in rolul de parinte, uneori e nevoie de timp de armonizare cu copilul, de cunoastere reciproca, pentru a fi pregatita sa gestionezi problemele aparute.
Beneficiile alaptarii
Laptele matern asigura sanatatea si dezvoltarea armonioasa a copilului: nutritie ideala, digestie buna, protectie impotriva bolilor, crearea legaturii afective cu copilul. Pentru mama: mentine retractilitatea si involutia uterina, suprima ovulatia, reduce riscul de cancer de san si de ovar. Pentru bebelus: dezvoltarea fizica si emotionala a sugarului, previne infectiile respiratorii si digestive (ii asigura imunitate) si scade riscul alergiilor. Pentru familie: economice, se reduc cheltuielile pentru lapte, praf, sterilizator ; imbolnaviri mai rare si spitalizari pentru copil ; ecologic ; sanatate.
Ce este colostrul?
Are o culoare galbuie si este bogat in apa (suport hidric), proteine – cu rol de enzime, imunoglobuline, factori de crestere, hormoni si oligoelemente (suport nutitiv). Este sarac in glucide (lactoza), lipide (acizi grasi nesaturati), hipoalergenic si usor digerabil. Contine cantitati mari de anticorpi si leucocite, cu proprietati antibacteriene, are calitatea de puternic stimulat de eliminare a meconiului (primul scaun).
Sfaturi utile pentru alaptare
Mananca alimente care contin vitamina B9 si zinc – singura vitamina care lipseste in mod regulat din dieta femeilor insarcinate este vitamina B9 – acidul folic (in sparanghel, varza, porumb, naut si spanac). In timpul sarcinii, acidul folic este vital dezvoltarii sistemului nervos al copilului, de aceea si in timpul alaptarii poti sa continui sa iei vitaminele prenatale.
In sarcina, ca si in alaptare, exista carente de zinc (in oua, carne, faina integrala si ovaz). Ar trebui consumate in jur de 15 – 20 mg zinc pe zi. Consuma grasimi nesaturate primare – uleiul de floarea soarelui, de rapita, de masline sau de porumb furnizeaza acizi grasi care sunt esentiali pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului.
Consuma 1200 mg calciu pe zi – o dieta echilibrata furnizeaza doar 800 – 1000 mg de calciu pe zi. Mamele care alapteaza au nevoie de 1200 mg, de aceea un supliment de calciu este binevenit (prin consumul de produse lactate, legume crude, migdale si alune).
Creste consumul de lichide – apa, lapte, supa, compot, sucuri naturale, toate contribuie la hidratare si la producerea laptelui, de aceea trebuie sa consumi in perioada de lactatie pana la 2,5 – 3 l /zi. Creste consumul caloric – poti manca mai consistent daca planuiesti sa alaptezi pentru o perioada mai mare de trei luni. Consuma mai multe proteine, dispuse in cinci mese: mic dejun, gustare, pranz, gustare, cina, creste astfel continutul caloric zilnic pana la 2500, fara teama, in timpul alaptarii poti arde 1000 calorii / zi.
Evita fumatul – nu este recomandat in timpul alaptarii deoarece afecteaza atat bebelusul, cat si mama. La bebelusi sunt sanse mari de aparitie a pneumoniei, bronsitei, astmului, infectiilor la urechi si ochi. La mama exista riscul scaderii productiei de lapte matern si slab calitativ. Nicotina ajunge direct la copil prin lapte. De asemenea, fumatul pasiv poate sa influenteze negativ cresterea si dezvoltarea armonioasa a sugarului.
Evita consumul regulat de alcool – alcoolul trece in lapte, iar daca bebelusul il primeste in cantitate mare, ii poate incetini cresterea. Poti sa bei ocazional un pahar de vin sau de bere, dar dupa alaptarea bebelusului.
Nu lua medicamente fara recomandarea medicului – majoritatea antibioticelor, laxativelor chimice si a produselor ce contin iod sunt contraindicate pe perioada alaptarii. Ai grija la poluanti (nicotina, reziduurile pesticide) care trec imediat in lapte.
Saptamana Mondiala a Alimentatiei la San este celebrata in perioada 1-7 august, in fiecare an, alaptarea fiind una dintre cele mai eficiente modalitati de a oferi copiilor de pretutindeni cel mai bun inceput in viata, motiv pentru care Clinica HEREDITAS sustine si promoveaza alaptarea, fiind un beneficiu atat ptr copil, cat si ptr mama.