Cu venele varicoase la control 

chirurgie vasculara

Știați că…

Vorbind despre chirurgie vasculară includem tot ce ține de afecțiunile legate de  sistemul vascular? Acestea pot fi de tip arterial, venos sau limfatic.

În această specialitate nu sunt incluse vasele creierului sau ale inimii?

Dacă sunteți interesați unde anume puteți găsi disponibili unii dintre cei mai buni medici chirurgie vasculară  ați ajuns în locul potrivit! La clinica Hereditas! De ce aveți nevoie de astfel de medici? Dacă și voi vă confruntați cu venele varicoase, iată ce trebuie să știți! 

Ce sunt varicele?

Popular denumite varice, boala varicoasă este venopatia cronică. Adică venele membrelor inferioare se dilată permanent. Venele sunt largi, ușor de palpat, vizibile la suprafața pielii. Ca localizare adesea vorbim de vene varicoase la nivelul gambelor sau  coapselor. 

O altă formă a acestei boli este mai puțin severă, fără simptome. Sunt venele mici, vizibile, însă nu palpabile, acestea fiind localizate în stratul superficial al pielii, însă afectează din punct de vedere vizual, prin urmare impun doar tratament cosmetic. 

Ce trebuie să știe persoană care suferă de vene varicoase 

Persoanele diagnosticate cu vene varicoase au  nevoie de consultații regulate. Monitorizarea venelor varicoase ajută la prevenirea unor complicații (cum ar fi formarea unui cheag de sânge, afecțiune numită tromboflebita varicoasă). Sunt de asemenea recomandate teste și investigații, spre exemplu: ecografie Doppler venos, flebografie.

Este foarte important ca simptomele să fie monitorizate atent. Dacă apare durerea, dacă picioarele sunt umflate sau dacă persistă senzația de picioare grele și obosite, este nevoie de un consult. 

Stilul de viață are un cuvânt de spus 

Pentru persoanele care suferă de această afecțiune sunt recomandate și schimbări în ceea ce privește stilul de viață. 

  • Un stil de viață activ este imperativ necesar, pentru a ajuta circulația sângelui. În funcție de severitatea cazului, efortul fizic intens trebuie evitat. 
  • Mențineți greutatea în limite normale. 
  • Sunt de evitat perioadele de stat în picioare vreme îndelungată, cum la fel de mult contează ca nici statul pe scaun să nu fie vreme îndelungată. 
  • Întrebați medicul specialist despre ciorapii elastici de compresie. 
  • Mențineți tensiunea arterială în limite normale.

Opțiuni de tratament pentru venele varicoase 

Opțiunile de tratament sunt variate, însă depinde de fiecare caz. Sunt luate în calcul aspecte precum: durerea, evoluția, sângerarea, starea pacientului și alte afecțiuni ale acestuia. 

Tratamentul medicamentos este indicat în cazul inflamațiilor și a edemului. Tratamentul cu laser sau scleroterapia se aplică în cazul venelor varicoase medii sau mici. În schimb, opțiunea chirurgicală rămâne singura cale de a rezolva problema. 

Venele varicoase pot să reapară? Dacă stilul de viață rămâne același, dacă a fost identificată cauza și aceasta nu a fost rezolvată, da, venele varicoase rămân o problemă pentru pacient. Unii factori declanșatori pot fi însă controlați (a se avea în vedere lista de recomandări).

Purtarea încălțămintei cu toc poate fi responsabilă cu apariția venelor varicoase? O legătură directă nu poate fi realizată. Însă, în general încălțămintea incomodă și nepotrivită poate împiedica circulația sângelui și duce la apariția diverselor probleme. Cu atât mai mult cu cât pacienta a fost  deja diagnosticată cu vene varicoase, purtarea încălțămintei cu toc va fi interzisă de către medic, pentru că poate exercita presiune asupra venelor de la nivelul picioarelor, îngreunând circulația sângelui. 

Programați-vă la medicul chirurg vascular la clinica Hereditas

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *