Știați că, printre afecțiunile intestinale comune se numără și sindromul colonului iritabil? Sub prescurtarea SCI, această afecțiune este larg răspândită, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Detaliem în rândurile ce urmează ce presupune, ce simptome are și cum poate fi situația gestionată.
Mai întâi de toate, ce este sindromul colonului iritabil și când mergem la gastroenterolog?
Sindromul colonului iritabil presupune contracții neregulate la mușchii intestinali. Este afectat întregul proces de digestie. Prin urmare, pacientul resimte dureri abdominale și se confruntă cu modificări de tranzit care alternează, de la constipație la diaree. Motive suficiente pentru care unii pacienți dezvoltă și teama de a nu se confrunta cu boli grave, precum cancerul.
De reținut!
Este o afecțiune cronică, numai după un consult de specialitate, la gastroenterologie și analize specifice medicul poate pune un diagnostic.
Spre deosebire de alte afecțiuni gastrointestinale, situația persistă luni de zile. Pot fi ameliorări cunoscute în funcție de dieta zilnică, însă simptomele reapar, în lipsa unui plan complex de tratament.
Cum se manifestă, ce putem face?
Simptomele mai frecvent pe care le descriu pacienții sunt:
- Durerea abdominală, care se ameliorează după evacuarea materiilor fecale.
- Balonare.
- Modificări de tranzit care durează de cel puțin o lună.
- Senzația de evacuare incompletă.
- Greață.
- Oboseală.
- Mucus în scaun.
În cazuri mai grave, când afecțiunea este lăsată netratată, pot să apară: pierdere în greutate, mai ales pe fondul temerilor că anumite alimente pot agrava simptomele, sângerările în scaun, anemie, dureri mai intense.
Programați consultul de specialitate, la clinica Hereditas, când recunoașteți astfel de simptome. Medicul vă consulta, foarte importantă este anamneză, după care vă recomandă o serie de analize, printre care: analizele de sânge, în funcție de care pot fi sau nu excluse anumite afecțiuni precum infecțiile sau bolile inflamatorii; analize la scaun, endoscopie sau colonoscopie – analize care pot determina mai precis eventuale prezente ale tumorilor; nu în cele din urmă, ar putea fi necesare și teste de intoleranțe alimentare, de alergii, dacă simptomele pacientului sunt amplificate de produse alimentare cu risc alergenic.
Tratament și precauție
Medicul specialist va recomanda tratamentul adecvat, în funcție de factorii declanșatori ai acestei afecțiuni și în funcție de simptome. Pot fi recomandate probioticele, medicamente antispastice. Pe termen lung, poate fi de folos suportul psihologic, pentru a gestiona stresul și impactul acestuia în viața pacientului – stresul este un factor declanșator în multe din aceste cazuri. Sunt necesare și modificări de dietă.
Printre factorii de risc se numără sedentarismul, alimentația haotică – nerespectarea orelor de masă – precum și consumul de alimente precum: cele bogate în lactoză, fructoză, procesate și greu digerabile. Sunt de evitat băuturile carbogazoase și gumă de mestecat. Sunt câteva din măsurile necesare pentru a evita că afecțiunea aceasta să se manifeste din nou.
Reținem!
Sindromul de colon iritabil nu este boală transmisibilă. Poate afecta viața socială, în episoadele de durere, pacientul are tendința de a se izola, de teama nevoii sale urgente de a merge la toaletă. Cu o abordare medicală corectă și urmarea unei schimbări în stilul de viață și de alimentație, această afecțiune poate fi ținută sub control.