Pielea este primul nostru scut împotriva bolilor. Ce facem dacă apar probleme la nivelul ei? Ne programăm la medicul dermatolog. Află aici dacă ai avea nevoie de o consultație.
Cu toții de dorim o piele sănătoasă, fără imperfecțiuni. Din păcate, acest lucru este greu de obținut. Micile detalii precum acneea, iritațiile, cicatricile și petele pot fi simptome ale unor probleme de sănătate care, la suprafață, pot afecta stima de sine. Așadar, ca să îți dai seama dacă este vorba de o problemă din interior sau poate fi gestionata la secția noastră de dermatologie Suceava, află, în rândurile ce urmează, mai multe detalii despre pielea ta.
Simptome comune ale bolilor sau afecțiunilor de piele
Pentru a categoriza simptomele mai ușor, vom lua zonele des afectate pe rând. Așadar, iată o listă comună de probleme pe care le-ai putea gestiona cu ajutor unui medic dermatolog:
- Afecțiuni cutanate: erupții, pete, mâncărime, descuamare, leziuni, pete de culoare
- Schimbări ale unghiilor: îngroșare, decolorare, fragilitate, infecții
- Părul: cădere excesivă, scalp uscat, mătreață
- Cancer de piele: negi noi, pete de culoare, răni ce nu se vindecă.
De regulă, indiferent de simptomele pe care le-ai avea, dacă suspectezi că ceva este în neregulă, programează-te de îndată la dermatolog sau la medicul de familie.
Ramuri ale dermatologiei
Acestea sunt câteva ramuri pe care le vei găsi și în cadrul clinii noastre. În funcție de problemele pe care le ai, iată o listă de ramuri des întâlnite în rândul pacienților:
- Dermatoscopie: depistarea precoce a cancerului de piele
- Dermatocosmetologie
- Dermatologie estetică
- Dermatochirurgie
- Dermatovenerologie
Dermatologia nu ține doar de piele: despre venerologie și cu ce se ocupă
Venerologia se ocupă de bolile cu transmitere sexuală, ceea ce poate fi considerat un tabu în societatea noastră, din păcate. Sănătatea nu ar trebui să țină cont de sensibilitatea subiectului – medicina nu este pudică, iar de aceea, este necesar să vorbim și despre acest aspect important, întocmai pentru a ridica semnale de alarmă celor care au pus această sferă sub semnul întrebării. Iată o listă de simptome ale bolilor cu transmitere sexuală:
- Secreții anormale din organele genitale
- Durere sau arsură în timpul urinării
- Ulcere sau răni genitale
- Mărirea ganglionilor limfatici inghinali
- Febră și oboseală.
Indiferent că te consideri sănătos/sănătoasă sau nu, programează-te la medicul dermato-venerolog pentru a avea parte de liniște sufletească. Iată câteva motive în plus să te programezi:
- Ești însărcinată
- Partenerul/partenera a fost diagnosticată cu o boală transmisibilă
- Vrei să previi aceste boli.
De știut: informații importante despre căile de transmitere
Știai că unele boli de acest tip se pot transmite de la mamă la copil? Mai exact, în timpul sarcinii, nașterii sau alăptării. De asemenea, nu este nevoie să ai contact sexual ca să contractezi o boală – poți intra în contact cu sângele sau leziunile unei persoane infectate. Totuși, ca regulă de prevenție, prezervativele sunt, deseori, salvatoare de vieți.
În concluzie, dacă ai oricare din simptomele listate și nu numai, chiar dacă nu le ai, tot ai face bine să te programezi la medic. Prevenția este mama sănătății!