Gastroenterologie

Clinica Hereditas Suceava. Fericirea vine din interior.

Este mult mai simplu sa previi decât să tratezi.

Dacă problemele sistemului digestiv îți dau bătăi de cap și anumite simptome te îngrijorează, te sfătuim să faci un control.

Gastroenterologia este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenția, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sistemului digestiv (afecțiuni gastrointestinale, hepatice, colecistice, pancreatice).

Pentru creșterea acurateței diagnosticului și evaluarea stadiului de boală, consultul gastroenterologic este completat cu explorări funcționale digestive (de exemplu test de toleranță orală la lactoză), endoscopice (endoscopie digestivă superioară, colonoscopie) și imagistice (ecografie abdominală).

 

Endoscopie digestivă superioară

 

Ce este endoscopia digestivă superioară?

 

Endoscopia digestivă superioară este un procedeu de investigare ce permite explorarea interiorului esofagului, stomacului și duodenului cu ajutorul endoscopului, un instrument prevăzut cu un aparat optic, subțire și flexibil. Endoscopul se introduce prin cavitatea bucala și înaintează ușor la nivelul esofagului, stomacului și apoi a duodenului.

Cu ajutorul endoscopiei medicul poate vedea ulcerațiile, inflamațiile, tumorile, infecțiile sau sângerările de la nivelul tractului digestiv superior.

 

Când este indicată o endoscopie digestivă superioară?

  • Reflux gastro-esofagian/esofagita și detectarea esofagului Barrett
  • Pentru diagnosticarea unei hernii hiatale, a ulcerului gastric și esofagian, a inflamațiilor, tumorilor
  • Determinarea cauzei sângerării de la nivelul tractului digestiv superior
  • Identificarea cauzei durerii în abdomenul superior, a cauzei vărsăturilor sau a pierderii inexplicabile în greutate
  • Urmărirea vindecării ulcerului gastric
  • Diagnosticul de certitudine al infecției cu Helicobacter pylori

Pregătirea pentru endoscopie digestivă superioară

Pentru o bună vizualizare a stomacului, pacientul nu trebuie să mănânce sau să bea cu 6 până la 8 ore înaintea procedurii; se administrează un anestezic local (spray) pentru a diminua disconfortul pacientului la introducerea endoscopului.

Explorarea durează aproximativ 5 minute iar rezultatul este comunicat pacientului imediat după procedură.

 

Important!

Există posibilitatea de a executa toate manoperele endoscopice (gastroscopie și colonoscopie) sub anestezie cu propofol în prezența medicului specialist de anestezie-terapie intensiva(ATI).

 

Colonoscopie

 

Ce este colonoscopia?

Colonoscopia este o metodă de investigare a tubului digestiv inferior, a rectului, sigmoidului, colonului descendent, transvers, ascendent, a cecului până la valva ileo-cecală și chiar a ultimei anse ileale prin vizualizare directă cu ajutorul unui tub flexibil (colonoscop) prevăzut cu o cameră video. Rezultatul este comunicat pacientului imediat după terminarea procedurii.

Explorarea poate dura până la 40 minute și este nedureroasă, în funcție de toleranța fiecărui individ poate prezenta un grad de disconfort. Înaintea procedurii se administrează un sedativ ușor pentru a preîntâmpina acest disconfort. Metoda permite confirmarea diagnosticului (leziuni benigne sau maligne) prin prelevare de țesut (biopsii).

Procedura trebuie să fie indicată de un medic, de aceea este de preferat o consultație la medicul gastroenterolog sau internist înaintea investigației.

Tulburări de tranzit: diaree, constipație, alternanță diaree/constipație

Screening pentru depistarea cancerului de colon

Depistarea polipilor ce prezintă un stadiu premergător al cancerului colo-rectal

Depistarea unor boli inflamatorii intestinale (Rectocolita ulcero-hemoragică, Boala Crohn)

 

Pregătirea pentru colonoscopie

Pregătirea începe în ziua precedentă colonoscopiei; pacientul trebuie să ingereze o soluție cu efect purgativ (Fortrans – 4 litri) ce are ca rol curățarea intestinului de materiile fecale pentru o vizualizare optimă a peretelui intestinal; în tot acest timp (aproximativ 20 ore) pacientul nu trebuie sa mănânce, dar poate asocia lichide (ceai, compot, apa plată).

Această pregătire poate fi uneori neplăcută, ea poate produce grețuri, crampe abdominale, balonări, dar este absolut necesar să fie efectuată corect pentru a se stabili un diagnostic corect.

 

Important!

Există posibilitatea de a executa toate manoperele endoscopice (gastroscopie și colonoscopie) sub anestezie cu propofol în prezența medicului specialist de anestezie-terapie intensivă (ATI).

Echipa Medicală Clinica Hereditas

Gastroenterologie

Medici Clinica Hereditas

Dr. Dorin ACHIȚEI
Medic Primar Gastroenterologie

Medici Clinica Hereditas

Dr. Melinte Popescu Marian
Medic Specialist Gastroenterologie

Programare Online

Completează formularul alăturat sau sună la numărul de telefon +40 330 408 407 pentru a face o programare